x

Yurt Dışı Marka Tescili

ULUSLAR ARASI MARKA KORUMA

Marka tescili, yapıldığı ülke sınırları için de geçerlidir ve o ülkede müvekkile markasını koruma ve hak sağlar.

Tüm Dünya ülkelerinde geçerli marka tescil sistemi bulunmamaktadır.

Yurt dışı marka tescilleri için birkaç yöntem vardır.

Yurt dışı marka tescili 1. Yöntem
Tescil yapılmak istenen ilgili ülkelerin her birinde ayrı ayrı tescil talebinin yapılmasıdır. Bu yöntem maliyet ve zaman bakımından hem külfetli hemde uzun ve yorucudur. Bu sebeple tercih ve tavsiye edilmemektedir.

Yurt dışı marka tescili 2. Yöntem: Uluslararası marka tescili
Türkiye 01.01.1999 tarihinde Madrid Protokolüne (WIPO) üye olmuştur. Bu çerçevede yapılan başvurular, protokole taraf olan ülkelerin tamamında veya seçilen taraf ülkeler için koruma sağlamaktadır.

Türkiye, Madrid Protokolü'ne üye olduğundan bu yurt dışı tescil yöntemi zaman ve maliyet açısından en çok tercih edilendir.

Bu protokol çerçevesinde uluslar arası tescil yaptırmak isteyenler öncelikle Türkiye'de tescil veya tescil başvurusu yaptıktan sonra, uluslar arası marka tescili için başvuruda bulunabilir. 

Bu yöntemle ilgili süre ve ayrıntılar:

  • Marka Başvuru yayın yazısı yaklaşık olarak 4–6 ay arasında gelmekte ve bu süre sonunda başvuruda belirlenen ülkelere WİPO tarafından gönderilen tescil talepleri ilgili ülkelerde inceleme sürecine girmektedir.
  • Taraf Ülkelerdeki tescil süreci 18 aydır.
  • Seçilen ülkelerden red ya da kısmi red kararı verilmemesi halinde marka tescil edilmiş sayılmaktadır.
  • Ülkelerin birinde red kararının alınması halinde tescil diğer ülkeler için devam etmektedir.
  • Koruma süresi Türkiye’ de olduğu gibi 10 yıldır ve yenileme yapılarak uzatılabilmektedir.

Yurt dışı marka tescili 3. Yöntem: Avrupa Topluluk markası (CTM)

Avrupa Topluluk Markası tek bir başvuru ile Avrupa Birliği ülkelerinde koruma sağlama sistemidir. Bu sistemde ülke seçimi yapılamamaktadır ve tescil süresi maalesef uzun ve belirsizdir.

Diğer bir dezavantajı, ülkelerin birinde alınan red kararı nedeniyle tüm ülkeler içinde yapılan tescil talebi reddolmaktadır. Bu nedenle çok tercih edilmeyen bir başvuru yöntemidir.

Yükleniyor
Yükleniyor...